1.COSİ FAN TUTTE (KADINLAR İŞTE BÖYLEDİR )-WOLFGANG AMADEUS MOZART
(Mozart'ın Lorenzo Da Ponte tarafından yazılmış opera eseridir.19. yüzyılda bulunan dinsel ve ahlakî sansür nedeniyle konusu zamanın ahlakına uygun olmayacak kadar hafiflik kapsayan bu eserin ancak 20. yüzyılda değeri anlaşılmış ve popüler opera repertuvarına girmiştir.)
2. NORMA-VİNCENZO BELLİNİ
(Müzikte romantizm akımının en iyi örneklerinden sayılan bir opera eseridir. )
3.RİGOLETTO -GİUSEPPE VERDİ
(Eserin baş kahramanı olan Mantua Dükü'nün soytarısı olan Rigoletto'nun, ihtiras, hilekarlık, evlat sevgisi ve intikam hislerini çok dramatik bir şekilde işleyen bu yapıt dünya operaevlerinin repertuvarlarının vazgeçilmez bir ögesi olmuştur)
4. LA TRAVİATA- GİUSEPPE VERDİ
(Alexandre Dumas Fills'in bir romanına dayanan konusu ile Verdi'nin opera kariyerinin zirvesini teşkil etmektedir. Bu eserin baş kahramanı Violetta'dır)
5. AİDA-GİUSEPPE VERDİ
(Mısır Hidivi tarafından verilen şipariş üzerine hazırlanan bu eser, Verdi'nin Fransız grand-opera geleneğinden ilham almasıyla doğmuştur. Çok güzel müziği ve heyecanlı konulu egzotik gizemli tarihsel dramı )
6. CARMEN-GEORGES BİZET
(Büyük olasılıkla tüm Fransız operaları içinde en iyi bilinenidir. Prömiyerinde müzik kritikleri Bizet'in realizm ile romantizimi bileştiren bir eser çıkarmasına şaşmışlardı)
7. LA BOHEME-GİACOMO PUCCİNİ
(Operaseverlerin çoğunluğunun en sevdiği operalardan biri olup eserin gücü çok duygulandırıcı bir öyküyü çok melodi dolu müzik ile birleştirmesindedir)
8. MADAM BUTTERFLY-PUCCİNİ
(Puccini bu eserine içten gerçeklik katmak için Japonya'nın popüler müzik kültürünü incelemiştir ve Japon motiflerini İtalyan ruhlu müzikle birleştirmeyi başarmıştır. )
9. BATININ ALTIN KIZI (LA FANCİULLA DEL WEST-PUCCİNİ
10. DER ROSENKAVALİER (PEMBE ŞÖVALYE)-RİCHARD STRAUSS
(Strauss ve Hofmansstahl işbirliğinin en popüler sonucu olan bu eser 18. yüzyıl Viyana'sında geçmekte ve sanki Mozart çağını modern çağa getirmektediR)
İtiraf etmek gerekirse en çok PUCCİNİ'yi seviyorum...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.