**Yüzyıllar boyunca batı hint adalarındaki kasırgalar gerçekleştikleri günden önce gelen hristiyan azizlerine ait günlerin adı ile cağırılırlardı. 19yy.’in sonuna dogru Avustralya’lı bir meteorolog tropik fırtınalara kadın isimleri vermeye basladi. 1953′de Amerika’da kasırgaları takip eden ve halka gerekli uyarılarda bulunmakla yükümlü olan “amerikan ulusal hava durumu servisi” fırtınalar için kadın isimleri kullanmaya basladi.1979′da hem kadın hem de erkek isimleri kullanılmaya baslandi. İngiliz alfabesindeki Q,U ve Z harfleri hariç diğer harfler seçilerek her bir harfle başlayan kadIn ya da erkek isimleri bulundu. isimler Atlantik okyanusuna komşu Ülkelerin dilleri olmasI dolayIsIyla Fransızca, İspanyolca veya İngilizce’den seçildi.
***Dünya Meteoroloji Organizasyonunun 6 farklı isim listesi var ve her yıl gözlenen kasırgalara sırasıyla bu listelerden isimler veriliyor. Ve her 6 yılda bir aynı listeye tekrar dönülüyor. Ancak bir kasırga cok sayıda can veya mal kaybına sebep olmuşsa, ona verilen isim listeden çıkarılıyor ve listeye yeni bir isim ekleniyor.Çok fazla sayıda ölüme veya maddi kayba sebebiyet verdikleri için listeden çıkarılan kasırga isimleri:
Agnes, David, Hazel, Alicia, Diana, Hilda, Allen, Diane, Hortense,
Allison, Donna, Hugo, Andrew, Dora, Inez, Anita, Edna, Ione, Audrey, Elena,Iris, Betsy, Eloise, Jane, Beulah, Fifi, Joan, Bob, Flora, Keith, Camille,Fran, Klaus, Carla, Frederic, Luis, Carmen, Floyd, Lenny, Carol, Gilbert,Marilyn, Celia, Gloria, Michelle, Cesar, Gracie, Mitch, Cleo, Georges, Opal,Connie, Hattie, Roxanne.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.